Altres col·leccions

Arxiu de la Memòria Personal

L'Arxiu de la Memòria Personal és una base de dades sobre la documentació escrita, relativa a escrits personals (dietaris, autobiografies, etc.), de Catalunya i dels altres territoris de parla catalana. Després d’anys de coneixement i treball a partir de fonts diverses i des de diferents àmbits –història, literatura, art o ciència–, se sap que Catalunya té, possiblement després d’Itàlia, una de les cultures europees més riques en aquest tipus de documentació.

Anar a la col·lecció 

Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona (BiPaDi)

BiPaDi és el portal que conté les còpies digitalitzades dels fons patrimonials, bibliogràfics i documentals de la Universitat de Barcelona: manuscrits, incunables i impresos del segle XVI al XIX, així com altres col·leccions bibliogràfiques úniques de documents i fons d'arxiu. El valor d'alguns d'aquests documents és incalculable ja sigui per la seva antiguitat, perquè n'hi ha pocs exemplars al món, per la seva originalitat o pel seu caràcter artístic.

Anar a la col·lecció 

Cartoteca Digital (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

La Cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya posa a l'abast del públic 31481 documents cartogràfics digitals organitzats en col·leccions temàtiques. Hi podeu trobar mapes de Catalunya, mapes d'Espanya i les edicions de guerra dels fulls del Mapa Topográfico Nacional 1:50 000, mapes d'Europa, mapes d'Amèrica, mapes d'Àsia i Oceania, mapes d'Àfrica i mapes del món i de grans regions des dels segle XVI fins a l'actualitat. La col·lecció de vistes de pobles de Catalunya i de tot el món és un testimoni del territori del s. XVI al s.XX. Pel que fa a fotografies aèries, disposem del Fons Gaspar de fotografies aèries obliqües de pobles de Catalunya de principis del s.XX i els Fotoplànols de ciutats catalanes de 1945 a 1949.

Anar a la col·lecció 

Càtedra Màrius Torres - Corpus Literari Digital (Universitat de Lleida)

Plataforma virtual que recull materials, especialment del segle XX, que constitueixen el patrimoni literari contemporani en llengua catalana format per documents (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments que són les obres literàries. Podem trobar autògrafs (manuscrits i mecanoscrits), quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, i enregistraments sonors i audiovisuals amb la veu i la imatge dels escriptors.

Anar a la col·lecció 

Col·leccions especials de les biblioteques de Catalunya

Portal on es recullen les col·leccions especials i els fons personals que es troben en les biblioteques que conformen el Catàleg Col•lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), gestionat pel CBUC. Algunes d’aquestes col·leccions es troben digitalitzades i formen part de la Memòria Digital de Catalunya. La resta esperen formar part de futurs projectes de digitalització.

Anar a la col·lecció 

Escena digital (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques)

Dipòsit digital del fons d'arxiu i museu del MAE, des del qual es poden consultar les col•leccions d'escenografia, figurinisme, titelles, cartells, art i indumentària, arxiu fotogràfic, documentació, programes i objectes relacionats amb les arts escèniques.

Anar a la col·lecció 

Finestres de la memòria. Dreta de l'Eixample (Centre Cultural La Casa Elizalde)

Projecte d'interacció social que vol recuperar la memòria històrica de la Dreta de l’Eixample i reforçar la identitat del barri, mitjançant la creació d’un fons fotogràfic col•lectiu cimentat en les aportacions d’imatges dels diferents agents del territori: veïns, institucions, associacions, comerciants, escoles, etc.

Anar a la col·lecció 

Mediateca de Perpinyà (Xarxa de les biblioteques de Perpinyà)

Col•lecció que recull la premsa local del segle XIX i els fons manuscrits i antics de la biblioteca. Els dos objectius principals que persegueix la mediateca són: valorar les col•leccions locals antigues per afavorir la seva visibilitat a través d’internet i preservar-ne els originals. Principalment aplega: llibres impresos, premsa antiga, mapes i plànols, estampes, postals, col•leccions de goigs i arxius sonors del Departament de Català.

Anar a la col·lecció 

Premsa digitalitzada (Servei de gestió documental, arxius i publicacions. Ajuntament de Girona)

Plataforma impulsada des del SGDAP de l’Ajuntament de Girona que recull més de 2 milions i mig de pàgines de premsa gironina dels 26 títols que es publiquen o s’han publicat a la comarca.

Anar a la col·lecció 

Repositori de la Filmoteca (Filmoteca de Catalunya)

Dipòsit de documents que recull, difon i preserva el patrimoni digital cinematogràfic de la Filmoteca. El fons gràfic dóna accés a: fotografies, cartells, programes de mà, cartelleres, revistes catalanes històriques de cinema (títols destacats, publicats abans de la Guerra Civil, com “Arte y Cinematografía”, “Popular Film” o “El cine”), llibres, guions, novel•les cinematogràfiques, i fons personals i d’empresa (com els d’Adrià Gual, Domènec Ceret o Juan Alberto Soler).

Anar a la col·lecció 

Trencadís: Fons locals digitalitzats (Xarxa de Biblioteques Municipals. Diputació de Barcelona)

Trencadís és el dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona, que té com objectius promoure i difondre la cultura local i preservar i facilitar l'accés a aquelles col•leccions úniques i valuoses de les biblioteques de la Xarxa. Inclou imatges de Sitges, Sallent, Terrassa i Vilafranca del Penedès, entre d’altres poblacions catalanes.

Anar a la col·lecció