Properes incorporacions

Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

Biblioteca de Catalunya

Per conèixer els nous títols que s'incorporaran a ARCA visiteu aquest enllaç: Properes incorporacions a ARCA.


Fons documental - el Centre

Centre Moral Instructiu de Gràcia

En el fons documental del Centre Moral Instructiu de Gràcia s'hi pot trobar tot tipus de documents, que narren la història d’aquesta entitat fundada l’any 1869. És un extens, variat i complet relat de les seves múltiples activitats i seccions, dels socis i col·laboradors, i de la seva projecció social i cultural que sobrepassa el seu àmbit gracienc. Una documentació plural i diversa, que és indispensable per captar l’essència d’una de les entitats històriques de Gràcia. Milers de documents, programes, fullets, cartells, escrits,... que radiografien els 150 anys de l’entitat i, a la vegada i ineludiblement, els de la societat en general.


Fons fotogràfic – el Centre

Centre Moral Instructiu de Gràcia

En aquesta col·lecció trobem fotografies de les diferents seccions i activitats que al llarg dels anys han conformat l’activitat i vida social del Centre. Així doncs, trobarem imatges de les Escoles, Teatre, Orfeó Montserrat, Grup pictòric, Esbart, Saló internacional de fotografia, Beisbol, Basquet, Futbol, Esplai, Minyons de muntanya, Aplecs, Romeries, Sortides culturals, Vida religiosa, Activitats socials, etc.


Fons fotogràfic Francesc Casañas Riera (1890-1969)

Arxiu Històric de Sabadell

Format per uns 4.000 negatius de vidre realitzats entre 1909 i 1936, el fons fotogràfic constitueix un corpus documental d'àmplia temàtica local: urbanisme, indústria, excursionisme, activitat política, social i religiosa, i entitats i associacions públiques i privades de la ciutat de Sabadell abans de la Guerra Civil espanyola.


Fons iconogràfic de Sant Fèlix

VINSEUM - Centre de Documentació

La Festa Major de Vilafranca del Penedès, declarada Festa patrimonial d'interès nacional, és avui en dia una de les grans festes majors de Catalunya. Els orígens d'aquesta festa remunten al 1700, any en què les relíquies d'un sant que havia mort feliç arriben a Vilafranca, procedents de Roma. La primera festa en honor a Sant Fèlix celebrada a Vilafranca del Penedès va ser el 29, 30 i 31 d'agost de 1701. El 1776 sant Fèlix és nomenat copatró de la vila. El CDV conserva una col•lecció iconogràfica de Sant Fèlix força important. Entre d'altres, cal destacar les col•leccions d'estampes, oratoris, novenes, cartells i goigs, així com altres documents relacionats amb la Festa Major de Vilafranca.


Fons Mini Print Internacional de Cadaqués

Biblioteca de Catalunya

El Mini Print Internacional de Cadaqués és un concurs de gravat obert a totes les tendències i tècniques d'estampació, on participen artistes de tot el món. El concurs es convoca des de 1981. Es divulguen les bases a artistes, tallers de gravat, escoles, universitats i mitjans de comunicació especialitzats d’arreu del món. El resultat de la convocatòria acostuma a reunir uns 650 artistes de 50 països de tots els continents. La qualitat tècnica i formal de les obres participants és molt alta i cada any s’hi incorporen artistes nous. A cada convocatòria, un jurat qualificat selecciona sis obres (els primers vuit anys n'eren dotze). Els autors de les sis obres triades són invitats a realitzar una exposició individual a la Galeria Fort de Cadaqués l'estiu següent a la recepció del premi. La gran majoria dels artistes guardonats assisteixen a la inauguració de la seva exposició i, durant l’estada, actuen com a jurat de la convocatòria en curs.­ El Mini Print Internacional no es mostra únicament a Cadaqués; l'exposició ha viatjat per diversos països, entre els quals, els Estats Units, Japó, Corea, França, Anglaterra, Irlanda, Finlàndia, Andorra, Mèxic, Colòmbia i Espanya. Des del 1995, l'exposició es presenta anualment i de forma paral·lela a les galeries­ Fort, de Cadaqués; L'Etang d'Art, de Bages (França), i Wingfield Barns, de Suffolk (Anglaterra). La Biblioteca de Catalunya conserva una col·lecció dels gravats guanyadors de totes les edicions que s’incrementa anualment.


Fotografies de l'escorxador de Manresa

Universitat Politècnica de Catalunya

La col·lecció aplega fotografies de l'edifici de l'escorxador de Manresa projectat per l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa i actualment seu de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM). Les imatges abasten des de l'inici del projecte com a escorxador (1904-1908) fins l'actualitat. La col·lecció inclou també les obres de rehabilitació per al seu no ús.


Fotografies marina civil. Vaixells Pinillos

Museu Marítim de Barcelona

Naviliera fundada a mitjans del segle XIX, en el moment en que la transició de la vela al motor es farà efectiva en la seva flota. Els primers vaixells són velers, que aniran sent substituïts paulatinament per la propulsió a vapor a partir de la dècada dels 80. La col·lecció principal que conserva l'MMB la conforma l’època en que el vapor ja està arrelat i que correspon a les dues primeres dècades del segle XX.


Fotografies marina civil. Vaixells Trasmediterránea

Museu Marítim de Barcelona

L'any 1916 neix la Compañía Trasmediterránea SA a partir de la fusió de quatre navilieres del país. Els dos anys següents aquesta companyia incorpora noves navilieres, entre elles la Isleña Marítima Mallorquina de Vapores. Totes aquestes fusions i la construcció de nous bastiments van permetre proveir aquesta empresa d’un considerable nombre de vaixells de vapor que realitzarien rutes regulars. El conjunt de fotografies inclou retrats d’un gran nombre de vaixells que van pertànyer a aquesta naviliera, especialment durant la primera meitat del segle XX. Algunes imatges més rellevants provenen de postals propagandístiques i d’àlbums de les drassanes on s’hi construïren alguns vaixells de la flota.


Incunables

Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona - URL

La Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona (que forma part de la xarxa de biblioteques de la Universitat Ramon Llull) conserva en el seu fons un total de 95 incunables. Es tracta d'una rica col·lecció d'obres, editades a diferents ciutats d'arreu d'Europa, i de matèries diverses: trobem des de llibres de filosofia, astronomia, botànica, geometria o poesia, fins obres sobre ètica, religió, sermons o sobre les Sagrades Escriptures, entre d'altres matèries. Sovint són obres úniques i que destaquen per la seva raresa i la seva singularitat.


Legislació històrica de la Corona d’Aragó: Aragó, València i Mallorca

Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona

Col·lecció que incorpora tota la normativa dels regnes de la Corona de Aragó des dels orígens de l’impremta fins el 1716. Incorpora les lleis i pragmàtiques del Regne d’Aragó, les del Regne de València i les del Regne de Mallorca, i que complementa la col·lecció de la legislació Històrica de Catalunya.