Què és

La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes. La web:

El món agrari a les terres de parla catalana
(Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana)

La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació que li és pròpia a l'Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació (CBUC) del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:

Impulsar la digitalització del patrimoni català

Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit

Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni

Facilitar els instruments per a la seva preservació

Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades relacionades amb Catalunya i/o el seu patrimoni i amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un número més elevat d'usuaris.

La digitalització dels documents la duen a terme les pròpies institucions que han de realitzar-la tenint en compte els paràmetres i criteris indicats en els Estàndards de digitalització: requeriments mínims" que l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació (CBUC) del CSUC actualitza periòdicament. La incorporació dels documents es realitza prèvia consideració dels drets de propietat intel·lectual que poden afectar a la seva explotació.

L'MDC es va posar en funcionament a finals de 2006 i actualment conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues (ARCA), fotografies, mapes, cartells, manuscrits, incunables i un llarg etcètera, recollint així un total de més de 3 milions de documents relacionats amb Catalunya i procedents de 32 institucions diferents (universitats, biblioteques especialitzades, instituts, arxius, etc.).

Entre d'altres, s'hi poden consultar col·leccions tan importants com les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde (Guinea Equatorial), imatges sobre les formes de vida al camp des de finals del segle XIX, revistes publicades clandestinament durant la dictadura de Franco o, dins ARCA, el Diari Català, la Revista de Catalunya o la curiosa revista manuscrita Il Tiberio. També són destacables les col·leccions relacionades amb la guerra civil espanyola que permeten l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts.

Col·lecció Dr. Sabater Pi - Naturalista
(Universitat de Barcelona)

Cartells polítics
(Universitat Autònoma de Barcelona)

Des de la pàgina principal de l'MDC es pot realitzar una cerca simple o avançada (permet escollir entre la consulta en les revistes d’ARCA o bé en la resta de col•leccions) i els resultats s’agrupen en col•leccions d'imatges i d'audiovisuals, de text, revistes d'ARCA, o en altres col•leccions no allotjades en l’MDC. Des de l’apartat “Col•leccions” s’accedeix a la Galeria de col•leccions on s’hi mostren totes les incloses a l’MDC i des de la qual es pot accedir al llistat que inclou una breu descripció del contingut de cadascuna d’elles. També es poden consultar les institucions participants, les properes incorporacions, i informació tècnica (recull documentació interna relacionada amb el funcionament del repositori). A la pàgina principal, s’ofereix també una finestra de novetats on es presenten el núvol d'etiquetes de paraules més usades en els títols dels documents, i els dos últims projectes de l’MDC: la localització d’imatges de l’Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya a través d’un mapa, i la iniciativa de col•laboració "Transcriu-me" per transcriure documents antics i millorar-ne la seva accessibilitat.

El repositori funciona amb el programa CONTENTdm d'OCLC. Aquest programa permet descriure les imatges amb estàndards internacionals de descripció (Dublin Core, ESE, METS, PREMIS) i d'interoperabilitat (OAI-PMH) que incrementen la visibilitat dels documents en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals com és el cas d'Europeana (portal europeu d'accés a col·leccions culturals que inclou actualment més de 30 milions d'objectes digitals) i OAIster (catàleg col·lectiu internacional que inclou més de 30 milions de registres que representen els recursos digitals de més de 1.500 col·laboradors). Així mateix, les col•leccions de l’MDC estan catalogades al CCUC i són accessibles també des del seu portal de col•leccions especials.

Podeu veure la difusió dels documents inclosos a l'MDC, en la següent imatge:

L’any 2011, 2012 i 2013 diverses institucions participants a l’MDC van rebre ajudes del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte per dur a terme la digitalització de col·leccions.

En cas que vulgueu utilitzar alguna imatge disponible a través de l’MDC, consulteu la informació inclosa a “Gestió dels drets” que trobareu a la pàgina que descriu el document, o bé envieu un correu electrònic a l’adreça que apareix a l’apartat "Contacteu amb nosaltres".

Si voleu participar a la Memòria Digital de Catalunya o en voleu més informació podeu adreçar-vos a mdc@csuc.cat.