Collecciones de la institución:

Adhesius del Pavelló de la República

La col·lecció digital "Adhesius" permet l'accés i la consulta en línia dels adhesius conservats al CRAI Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. La col·lecció total consta de més de 10.000 unitats documentals i prové de donacions de particulars i d'entitats i també d'intercanvis amb altres col·leccionistes d'arreu de l'estat i de l'estranger. Des del punt de vista històric, constitueix una font important i poc coneguda per a l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts a Catalunya i Espanya des del final del franquisme fins als nostres dies.

Ver la colección 

Àlbums de guerra

La col·lecció reuneix fotografies que testimonien les experiències de guerra viscudes per tres personatges diferents: Herminio Monzo Hernàndez (1899-1987), José del Barrio Navarro (1909-1989) i Jaume Roig. No només proporciona una visió íntima i personal dels conflictes bèl·lics a través dels ulls d'aquests tres homes, sinó que també ofereix una valuosa perspectiva històrica sobre la vida quotidiana i les experiències de la població local i dels soldats durant aquests períodes de guerra.

Ver la colección 

Banderins del Pavelló de la República

La col·lecció digital "Banderins del Pavelló de la República" permetrà l'accés i la consulta en línia dels banderins conservats a la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. La col·lecció consta de més de 100 unitats documentals i pertanyen majoritàriament a agrupacions i associacions polítiques, culturals, socials, sindicals i religioses. Des del punt de vista històric, constitueixen una font molt important per a l'estudi de la iconografia i la imatge de la vida social, política, cultural i econòmica del segle XX.

Ver la colección 

Cartells de Sant Jordi de la Facultat de Belles Arts

El fons digital dels Cartells de Sant Jordi de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, està integrat per les reproduccions de les obres que, amb motiu d’aquesta diada, cada any elaboren diversos artistes, així com també docents i alumnat de la pròpia facultat. Aquest cartell, esdevé la imatge institucional de la Universitat per Sant Jordi. Han fet cartell de Sant Jordi artistes tan importants del nostre país, com Joaquim Chancho, Anna Miquel, Joan Hernández Pijuan, Cristina Broto o Maria Girona i Benet. Els originals formen part de la col·lecció Belles Arts, el fons de patrimoni artístic de la facultat, que s’encarrega de la seva conservació. Al CRAI Biblioteca de Belles Arts, es recull i conserva una col·lecció dels cartells en què deriven finalment aquests originals.

Ver la colección 

Cartells del Pavelló de la República

Aquesta col·lecció digital permet l'accés i la consulta en línia dels cartells conservats a la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. La col·lecció consta de més de 10.000 unitats documentals i, des del punt de vista històric, constitueix una font molt important per a l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts a Catalunya i Espanya des de principis del segle XX fins als nostres dies. El fons digital consta de més de 3.000 cartells digitalitzats corresponents al període de la Segona República espanyola i la Guerra Civil. De moment, i fins a completar l'accés a tota la col·lecció, aproximadament uns 1.000 es poden consultar a través de la Memòria Digital de Catalunya.

Ver la colección 

Cartes als Reis d’Orient

Les cartes als Reis són una col·lecció de més de 600 documents escrits entre els anys 1921 i 1925 i procedents de les ciutats de Madrid i Terrassa. Es van recopilar com a material d’estudi pels investigadors interessats en la cultura popular catalana i els valors dels infants estudiant-ne el contingut des d’un punt de vista etnogràfic i psicològic. Es conserven al CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona com a part del fons d’arxiu del Dr. Pere Bosch i Gimpera (1891-1974).

Ver la colección 

Cartes de restaurant

La col·lecció digital Cartes de restaurant està formada per una selecció de més de 800 cartes del fons original custodiat al CRAI Biblioteca de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació Campus de l’Alimentació de Torribera. En formen part cartes que pertanyen al donatiu de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) y exemplars afegits posteriorment fruit de donatius rebuts recentment sobre la matèria. La col·lecció és testimoni del patrimoni culinari mundial, en especial català i barceloní, amb presència de restaurants emblemàtics com ABaC, El Bulli, Ca l’Isidre, El Celler de Can Roca, Les Cols, Drolma, la Fonda Gaig, Gorria, Hotel Empordà, Lasarte, Neichel, Pitarra, El Racó de Can Fabes o Via Veneto entre d’altres.

Ver la colección 

Colònies d'Infants Evacuats

La col·lecció de fotografies Colònies d'Infants Evacuats pertany a l'Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona. Consta de tres àlbums, dos de "Colonias en Francia" i el tercer de "Colonias del Extranjero". En el seu interior les fotografies estan agrupades per les poblacions on es trobaven les colònies, amb un total de 173 fotografies. Aquestes mostren nens i nenes de totes les edats en la seva vida quotidiana a les colònies. En el conjunt dels tres àlbums podem resseguir totes les tasques i activitats fetes al llarg d'un dia: llevar-se, rentar-se, menjar, estudiar, anar a classe, jugar, cantar, etc.; així com les instal·lacions de les colònies: les habitacions, els menjadors, les aules, els jardins i patis, els exteriors, etc.

Ver la colección 

Discs de vinil. Cançons i discursos polítics

La col·lecció total consta de més de 50 unitats documentals i prové de donacions de particulars i d'entitats i també d'intercanvis amb altres col·leccionistes d'arreu de l'estat i de l'estranger. Des del punt de vista històric, constitueix una font important i poc coneguda per a l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts a Catalunya, a l’estat espanyol i al món, durant el segle XX. Aplega un nombre important de cançons de la Guerra Civil (Chants de la Guerre d’Espagne) i de la resistència antifeixista (Un peuple en lutte), himnes (Els Segadors, La Internacional), propaganda electoral (PSOE, UCD, etc.) i discursos (Francesc Macià, Josep Tarradellas, Franco, Lenin, Kennedy, Fidel Castro, etc.). La col·lecció digital inclou una selecció dels discs de vinil que formen part del destacat fons sonor del CRAI Biblioteca Pavelló de la República que també compta amb d'altres tipus d’enregistraments com les cassettes, els discs compactes o les bobines sonores, encara pendents de processar.

Ver la colección 

Dones de l'Espanya del segle XX

La col·lecció aspira a reunir diferents perfils de dones que van formar part de la societat espanyola del segle XX, destacant-ne el seu paper social i polític. L'encapçala Raimunda Maiz Blanco (Alarcón, 1944 – Barcelona, 2021), una figura rellevant per la seva implicació en diverses organitzacions franquistes. Tanmateix, l’objectiu és donar visibilitat a moltes altres dones que, de diverses maneres, van influir en la història social i política de l'Espanya del segle XX i, a través de cada perfil, contribuir a construir una imatge més completa del passat recent del país.

Ver la colección 

Dr. Sabater Pi - Naturalista

Aquesta col·lecció dóna accés al fons digitalitzat de més de 2.000 dibuixos i aquarel·les de temàtica naturalista, així com fotografies i diapositives de l'ètnia Fang i altres ètnies d'Àfrica representants de l'antropologia cultural, llibretes de camp referents als goril·les de muntanya i conducta dels bonobos en els seus habitats originals, i diapositives de les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde. Tot aquest material ha estat recollit i elaborat en el decurs de més de cinquanta anys de vida professional del Dr. Sabater Pi, reconegut especialista en etologia, primatologia i antropologia africana. La importància de la col·lecció es troba en la singularitat, varietat i quantitat dels dibuixos (apunts del natural) i resta de material gràfic que han estat obtinguts per visió directa.

Ver la colección 

Fons digital Nadales de la Facultat de Belles Arts

El fons digital de les Nadales de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona està integrat per les nadales fetes per docents de la mateixa. Aquesta obra serveix com a pretext per acomiadar l’any de manera institucional al centre. La primera data del 1992. D’elles es fa una tirada limitada, numerada i signada per l’autora o autor. Així mateix, passen a formar part de la col·lecció Belles Arts, el fons de patrimoni artístic de la Facultat de Belles Arts. En trobem majoritàriament en suport paper, tot i que també n’hi ha en d’altres suports, com ara l’audiovisual o el tèxtil. I en diferents expressions, com el gravat, la fotografia, el dibuix o la pintura.

Ver la colección 

Fons digital Oriol Martorell

Aquesta col·lecció digital és una part del fons de la col·lecció Martorell - Solanic i està formada per cartells i programes de concert, partitures d'arranjaments i adaptacions musicals realitzades per Oriol Martorell , diapositives i fotografies de concerts i estades a l'estranger. Aquests materials permeten fer una aproximació a la intensa activitat artística d'Oriol Martorell i la Coral Sant Jordi sota la seva direcció durant el període 1946-1991.

Ver la colección 

Fons digital Ricard Giralt Miracle

El fons digital Ricard Giralt Miracle dona accés a la col·lecció completa de les plaquetes que va editar al llarg de la seva vida, fruit de la seva activitat professional a Filograf. Institut d’Art Gràfic, estudi que va fundar l’any 1947. Aquestes plaquetes eren impresos que Giralt Miracle feia per informar els clients del trasllat de seu, de les vacances o per felicitar el Nadal. Ben aviat es convertiren en un camp d’experimentació del seu treball i on configurava un llenguatge personal, poètic i creatiu, que a través de les tècniques tipogràfiques connectava la lírica, la poesia visual, el collage, el fotomuntatge, la tipografia experimental, la bibliofília i l’esperit d’avantguarda. Així mateix, el fons inclou tot un seguit de cartells, que Ricard Giralt Miracle va dissenyar i dibuixar a partir de la dècada dels 50 i que són una mostra dels seus encàrrecs professionals. A través d’ells es pot veure la seva evolució com a dissenyador i artista, sent una mostra del disseny gràfic que es desenvolupava a la ciutat de Barcelona durant la segona meitat del segle XX

Ver la colección 

Fotografies de l’Escola de Bibliotecàries: dels inicis a la integració a la Universitat (1915-1999)

La col·lecció aplega unes quatre-centes fotografies de les distintes etapes de l'Escola de Bibliotecàries, des del seu inici el 1915 fins a la integració a la Universitat de Barcelona el 1999. Una part de la col·lecció procedeix de l'arxiu de l'antiga Escola, mentre que la resta prové de donatius diversos. Entre aquestes donacions destaca l'àlbum que Joana Casals cedí a l'Escola en els anys vuitanta amb nombroses fotografies relatives al període en què fou secretària de l'Escola (1924-1939) i que reflecteixen l'activitat de les alumnes: les visites a biblioteques, les excursions, les estades al castell d'Escornalbou... El gruix més important de la col·lecció es concentra en les primeres etapes del centre, fins a 1938.

Ver la colección 

Fotografies de Toni Vidal

L’any 1968, el fotògraf Antoni Vidal Miquel (Es Castell, Menorca, 1934) es va establir a Barcelona i un dels seus projectes més destacats va ser fotografiar personalitats de la cultura: escriptors i assagistes, artistes, músics, editors, activistes i erudits, molts dels quals no van poder desenvolupar plenament el seu talent a causa de la dictadura. El resultat és una extraordinària col·lecció de fotografies en blanc i negre que testimonia la recuperació de la cultura catalana en els darrers anys del franquisme i que ret homenatge a tots els creadors que van lluitar pel desenvolupament de la nostra cultura en uns temps molt difícils.

Ver la colección 

Fullets de teatre de la Biblioteca de Lletres

Conjunt de fullets de teatre i llibrets de finals del segle XIX i principis del XX, consistent en més de 2.000 impresos de teatre de tipus breu i popular, per una banda i els propis programes de mà del Liceu. La col·lecció digital la composen actualment unes 600 obres consultables en línia. La col·lecció completa de fullets es pot consultar a la Biblioteca de Lletres del CRAI de la Universitat de Barcelona.

Ver la colección 

Gravats del CRAI Biblioteca de Fons Antic

Aquesta col·lecció digital permet l'accés a 1.354 imatges dels gravats en làmines soltes ubicats al CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona la informació dels quals es pot consultar en el seu catàleg en línia. El total del fons consta de més de 8.000 làmines, les quals 5.392 són duplicats provinents de la Biblioteca Nacional de Madrid que va donar a la Biblioteca de la UB el 1887. La resta provenen dels convents desamortitzats. De moment, 1.354 s'han digitalitzat i formen part de l'MDC. La majoria són espanyols i només una petita part representa el fons estranger.

Ver la colección 

Helios Gómez

La col·lecció Helios Gómez prové de la donació feta per l'Associació Cultural Helios Gómez l'any 2023. Inclou una selecció del material gràfic produït per aquest artista i algunes entrevistes realitzades per Gabriel Gómez, fill d’Helios Gómez, a diversos personatges relacionats amb la seva vida i obra, com Abel Paz, Emili Granier Barrera, Joaquim Ventalló, Josep Bartolí, Eduard Pons Prades, Josep Tarradellas i Luís Romero, entre d'altres. Les gravacions estan fetes en condicions molt precàries i amb una infraestructura molt casolana, per tant són habituals els sorolls, els talls, etc. No obstant, l’interès històric del contingut justifica a bastament la creació d’aquesta fonoteca digital. Des del punt de vista històric, aquest material constitueix una font molt important per a conèixer més a fons la vida i l'obra d'aquest artista, sindicalista antifranquista, pintor, cartellista i poeta gitano, representant de l'avantguarda artística de principis del segle XX.

Ver la colección 

Herbari BCN

La col·lecció presenta una selecció de les mostres de l'Herbari de la Universitat de Barcelona que forma part del fons del Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CRAI, Universitat de Barcelona). Es presenten alguns dels grups de més interès: l’herbari docent, un conjunt de mostres especialment preparades amb les plantes més comunes com a eina de suport a la docència; la col·lecció de fruits i llavors o alguns dels exemplars de les plantes descrites pel botànic Pius Font i Quer en els seus viatges al Marroc.

Ver la colección 

Josep Artigas - Dissenyador gràfic

Col·lecció que inclou els cartells amb signatura Artigas i Publiartigas que formen part del conjunt del llegat personal (Col·lecció Josep Artigas) que es troba dipositat a la biblioteca de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Es tracta de documents impresos, proves d'impremta, esbossos, originals pintats sobre fusta. Les temàtiques són diverses com, productes insecticides i per a la neteja, la moda, l'alimentació, els esports, aspectes socials i culturals (fires,turisme, etc.).

Ver la colección 

Juntas Literarias Reial Col·legi Cirurgia Barcelona

Al CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona es conserven, les Juntas Literarias del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, eren dissertacions mèdiques llegides per professors del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, amb l'assistència d'estudiants i docents, que amb posterioritat s'enriquien amb la crítica o els comentaris d'altres professionals. El paper de les Juntas Literarias en acadèmies i centres docents durant tot el segle XVIII i XIX actuà com a motor de progrés i extensió dels coneixements mèdics, no només dins el marc purament docent, sinó que tenien una ambició més àmplia d'aplicació d'aquests coneixements a la pràctica mèdica. A part de les Juntas pròpiament dites, la col·lecció inclou altres dissertacions del mateix Col·legi, com ara exercicis per obtenir el grau de doctor.

Ver la colección 

Literatura de canya i cordill

El poeta, crític literari i filòleg espanyol, Joaquín Marco Revilla (Barcelona, gener de 1935 - juliol de 2020) va recollir un conjunt de plecs que conformen un petit tresor de la literatura de canya i cordill dels segles XVII, XVIII, XIX i principis del XX. El material, recopilat per dur a terme l’estudi que va concloure com a tesi doctoral l’any 1972, forma part de la seva biblioteca personal que va ser donada al CRAI Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona.

Ver la colección 

Mapes i plànols

La col·lecció digital "Mapes i plànols" permet l’accés i la consulta en línia del material cartogràfic conservat a les Biblioteques del CRAI de la Universitat de Barcelona. Actualment s’han digitalitzat algunes col·leccions del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, del CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història i del CRAI Biblioteca de Ciències de la Terra la qual cosa ha permès posar a l'abast dels investigadors, i de tothom que hi estigui interessat, un material de difícil accés.

Ver la colección 

Material cartogràfic antic

La col·lecció digital Material cartogràfic antic té la voluntat de recopilar el material cartogràfic del CRAI Biblioteca de Fons Antic i poder-lo difondre íntegrament. La col·lecció inclou diferents tipus d'obres, des dels grans atles clàssics (Mercator, Blaeu, Ortelius, etc.) a mapes solts, cartes nàutiques i celests, així com altres obres de caràcter geogràfic, totes elles impreses a Europa entre els segles XVI i principis del XIX. La col·lecció disposarà de més d'un centenar d'obres que s'aniran incorporant paulatinament al nucli inicial en la mesura que es vagin digitalitzant.

Ver la colección 

Miquel Porter Moix

El fons agrupa la documentació generada per Miquel Porter i Moix durant la seva extensa carrera professional així com també en la seva vida familiar. Encara que es va dedicar principalment al cinema, al llarg de la seva vida va fer moltes altres activitats que van des del teatre amateur a cantant, passant per l'activitat política. Cronològicament comprèn el període entre 1930 i 2004, any de la seva mort.

Ver la colección 

Paper moneda del Pavelló de la República

Col·lecció que dóna accés a gairebé 300 bitllets locals emesos majoritàriament durant el període de la Guerra Civil a Catalunya, tot i que també hi ha emissions estatals del període franquista, de la Dictadura de Primo de Rivera i de la II República, d'alguns municipis d'Aragó del període de la Guerra Civil, i del 1898 a Cuba.

Ver la colección 

Pegaso - memòria obrera

Iniciem el projecte de Fonoteca del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República amb la col·lecció Pegaso : memòria obrera (CRAI Universitat de Barcelona), un recull de 59 entrevistes realitzades als treballadors de la fàbrica Pegaso (ENASA). En paraules de Santiago Medina i Antonio Castán, antics treballadors de Pegaso i donants del fons a la Universitat de Barcelona: Una història que es construeix en el combat de sentiments de solidaritat, de risc, de repressió i entrega.

Ver la colección 

Plaques de vidre de Ciències naturals

La col·lecció de "Plaques de vidre de Ciències naturals" és una recopilació d'unes 240 plaques de les primeres dècades del s.XX utilitzades com a material docent a la universitat, la majoria provenen de l'antic Laboratorio de Fotografía de la Facultat de Ciències però també es troben plaques comercialitzades per la firma francesa de Deyrolle de Paris i pel Laboratorio Biológico Marino de Baleares.

Ver la colección 

Publicacions de la Generalitat Republicana

La col·lecció reuneix les publicacions de la Generalitat Republicana entre 1931 i 1939, conservades al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Hi trobem, entre d'altres, les disposicions generals sobre assistència social, consells sanitaris, programes per a la instrucció militar dels ciutadans, aspectes mèdics de la guerra química i mesures de protecció o enderroc d'edificis afectats pels bombardejos. Representa un important testimoni dels anys turbulents de la II República Espanyola i de la intensa activitat editorial del Govern de la Generalitat.

Ver la colección 

Segells del Pavelló de la República

La col·lecció de Segells i Vinyetes de la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona, consta de 1.096 unitats documentals emeses durant la primera part del segle XX, i, des d'un punt de vista gràfic, constitueix una font d'anàlisi imprescindible per a l'estudi de la història política i social del país. Destaquen els segells realitzats per a l'Exposició Internacional de 1929, els dels períodes de la Segona República i la Guerra Civil espanyola, de diverses poblacions i temàtiques, i la sèrie editada pels "Amigos de la Unión Soviética", amb fotografies de la vida quotidiana a l'URSS durant el règim estalinista.

Ver la colección