Antics posseïdors (Universitat de Barcelona)
Antics posseïdors és una veterana base de dades creada amb la intenció de documentar i descriure els testimonis relatius a la possessió i l’ús dels llibres antics custodiats al CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona. Única en el nostre territori, i amb una presència majoritària de noms de persones i institucions catalanes, hi destaca el protagonisme de les imatges i la flexibilitat de la cerca, a què s’uneix una línia temporal i un mapa geolocalitzador.
Anar a la col·leccióarquitecturacatalana.cat (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya)
L’Espai Digital de l’Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània. En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que s’estableix com a inici de la modernitat– fins l’actualitat. El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; plantejant una navegació intuïtiva i senzilla, adaptada tant als arquitectes coneixedors dels fons i les obres, com a la ciutadania en general, gràcies a les eines de consulta que ofereix: mapa amb filtres avançats, cronologies intuïtives, o constel·lacions per vincular obres i autors.
Anar a la col·leccióArxiu de la Memòria Personal
L'Arxiu de la Memòria Personal és una base de dades sobre la documentació escrita, relativa a escrits personals (dietaris, autobiografies, etc.), de Catalunya i dels altres territoris de parla catalana. Després d’anys de coneixement i treball a partir de fonts diverses i des de diferents àmbits –història, literatura, art o ciència–, se sap que Catalunya té, possiblement després d’Itàlia, una de les cultures europees més riques en aquest tipus de documentació.
Anar a la col·leccióBiblioteca Digital Vendrellenca
La Biblioteca Digital Vendrellenca és un projecte impulsat per la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell amb l’objectiu principal de facilitar l’accés a documents de la Col·lecció Local que s'han anat recollint i conservant al llarg dels anys, així com per tal d'assegurar-ne la seva preservació. Actualment inclou cinc col·leccions de documents: “Àngel Guimerà”, “Festes Majors del Vendrell”, "Benvingut Socias", "Cercle Filatèlic del Vendrell" i "Fira de Santa Teresa".
Anar a la col·leccióBiblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona (BiPaDi)
BiPaDi és el portal que conté les còpies digitalitzades dels fons patrimonials, bibliogràfics i documentals de la Universitat de Barcelona: manuscrits, incunables i impresos del segle XVI al XIX, així com altres col·leccions bibliogràfiques úniques de documents i fons d'arxiu. El valor d'alguns d'aquests documents és incalculable ja sigui per la seva antiguitat, perquè n'hi ha pocs exemplars al món, per la seva originalitat o pel seu caràcter artístic.
Anar a la col·leccióCartells promocionals (Universitat Autònoma de Barcelona)
Recull la producció gràfica (cartells, banderolas, punts de llibre i panells informatius) que publicita, difon i acompanya les campanyes promocionals o les exposicions presencials i virtuals del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Anar a la col·leccióCartoteca Digital (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
La Cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya posa a l'abast del públic 31481 documents cartogràfics digitals organitzats en col·leccions temàtiques. Hi podeu trobar mapes de Catalunya, mapes d'Espanya i les edicions de guerra dels fulls del Mapa Topográfico Nacional 1:50 000, mapes d'Europa, mapes d'Amèrica, mapes d'Àsia i Oceania, mapes d'Àfrica i mapes del món i de grans regions des dels segle XVI fins a l'actualitat. La col·lecció de vistes de pobles de Catalunya i de tot el món és un testimoni del territori del s. XVI al s.XX. Pel que fa a fotografies aèries, disposem del Fons Gaspar de fotografies aèries obliqües de pobles de Catalunya de principis del s.XX i els Fotoplànols de ciutats catalanes de 1945 a 1949.
Anar a la col·leccióCàtedra Màrius Torres - Corpus Literari Digital (Universitat de Lleida)
Plataforma virtual que recull materials, especialment del segle XX, que constitueixen el patrimoni literari contemporani en llengua catalana format per documents (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments que són les obres literàries. Podem trobar autògrafs (manuscrits i mecanoscrits), quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, i enregistraments sonors i audiovisuals amb la veu i la imatge dels escriptors.
Anar a la col·leccióCol·lecció Martí Gelabertó de mapes antics (Universitat Autònoma de Barcelona)
Col·lecció de mapes antics formada per 181 mapes i vistes originals dels segles XVI, XVII, XVIII i XIX donats pel col·leccionista Sr. Martí Gelabertó a la Cartoteca de la UAB. La majoria de la col·lecció correspon a mapes de Catalunya del segles XVII i XVIII i en un nombre menor, d’Espanya. Els plànols i mapes es divideixen, bàsicament, en dos grups: Per una banda, plànols de ciutats fortificades, elaborats per cartògrafs principalment francesos en el marc de la Guerra de Successió; per una altra, diferents representacions de Catalunya i Espanya per part d’importants cartògrafs dels segles XVII i XVIII. En el cas de les vistes, l'àmbit geogràfic principal i pràcticament únic és el de Catalunya. Igual que amb els mapes, les vistes de les diverses ciutats catalanes representades són obra de cartògrafs francesos.
Anar a la col·leccióCol·leccions especials de les biblioteques de Catalunya
Portal on es recullen les col·leccions especials i els fons personals que es troben en les biblioteques que conformen el Catàleg Col•lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), gestionat pel csuc. Algunes d’aquestes col·leccions es troben digitalitzades i formen part de la Memòria Digital de Catalunya. La resta esperen formar part de futurs projectes de digitalització.
Anar a la col·leccióEpiCAT. Cartes familiars de Catalunya (segles XVI - XIX) (Universitat Autònoma de Barcelona)
Iniciativa desenvolupada des del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, que té per objectiu construir un inventari de la correspondència epistolar de caràcter familiar existent a Catalunya entre 1500 i 1850. Té els objectius de localitzar, registrar, transcriure, estudiar i divulgar les cartes familiars dels arxius patrimonials catalans, per ser una eina que permeti redefinir i matisar la interpretació històrica construïda sobretot mitjançant documents oficials i buscar una nova lectura dels continguts que inclouen aquests documents.
Anar a la col·leccióEscena digital (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques)
Dipòsit digital del fons d'arxiu i museu del MAE, des del qual es poden consultar les col•leccions d'escenografia, figurinisme, titelles, cartells, art i indumentària, arxiu fotogràfic, documentació, programes i objectes relacionats amb les arts escèniques.
Anar a la col·leccióFinestres de la memòria. Dreta de l'Eixample (Centre Cultural La Casa Elizalde)
Projecte d'interacció social que vol recuperar la memòria històrica de la Dreta de l’Eixample i reforçar la identitat del barri, mitjançant la creació d’un fons fotogràfic col•lectiu cimentat en les aportacions d’imatges dels diferents agents del territori: veïns, institucions, associacions, comerciants, escoles, etc.
Anar a la col·leccióImagina (Xarxa d’Arxius Municipals)
Portal que reuneix les imatges de diferents arxius municipals, integrats a la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) que gestiona la Diputació de Barcelona; com són el Museu de Badalona, l’Arxiu Municipal de la Palma de Cervelló, l’Arxiu Històric de Sabadell, l’Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès, o l’Arxiu Municipal de Tavertet. El projecte permet la gestió interna i pública d’aquests fons i col·leccions d’imatges per part de cada arxiu. Pretén gestionar les imatges generades pels departaments de comunicació, premsa, protocol i altres unitats administratives municipals que han d’ingressar a l’arxiu municipal, a més dels fons i col·leccions d’imatges que ja es troben als mateixos arxius municipals o que poden ingressar des de l’àmbit territorial municipal, com a patrimoni documental local.
Anar a la col·leccióMapes de la Guerra Civil Espanyola (Universitat Autònoma de Barcelona)
Col·lecció de la Cartoteca General de la UAB formada per 83 fulls corresponents a nou sèries cartogràfiques diferents. D’aquestes nou sèries, set van ser editades entre els anys 1936 i 1939 (a excepció de cinc fulls dels anys 20) per part dels serveis cartogràfics dels diferents contendents implicats en el conflicte. Les dues sèries restants, són una mostra de la cartografia turística i de comunicacions que es realitzava en aquell moment, tant a l’Estat Espanyol com a l’estranger.
Anar a la col·leccióMarques d’impressors (Universitat de Barcelona)
Marques d’impressors és una veterana base de dades concentrada en un dels elements més característics i atractius dels llibres antics, identificador de tipògrafs, editors i llibreters. L’abast cronològic i espacial del recurs és ampli, atès que s’enriqueix al ritme de la catalogació del fons del CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona, una de les col·leccions bibliogràfiques patrimonials més importants de l’Estat. Cal destacar el protagonisme que hi tenen les imatges i la flexibilitat de la cerca, a què s’uneix una línia temporal i un mapa geolocalitzador.
Anar a la col·leccióMediateca de Perpinyà (Xarxa de les biblioteques de Perpinyà)
Col•lecció que recull la premsa local del segle XIX i els fons manuscrits i antics de la biblioteca. Els dos objectius principals que persegueix la mediateca són: valorar les col•leccions locals antigues per afavorir la seva visibilitat a través d’internet i preservar-ne els originals. Principalment aplega: llibres impresos, premsa antiga, mapes i plànols, estampes, postals, col•leccions de goigs i arxius sonors del Departament de Català.
Anar a la col·leccióMuseu Virtual de la Moda de Catalunya
Catàleg de més de 600 peces de vestir històriques de col·leccions públiques d’arreu del territori català, documentades a fons per especialistes i que són testimoni de la història de la moda a Catalunya.
Anar a la col·leccióPatrimoni en imatges i models 3D (Universitat Jaume I)
Col·lecció que forma part del repositori de la Universitat Jaume I i que mostra digitalitzacions en 3D i 4D. Permet, des d’una perspectiva innovadora que usa les últimes tecnologies d'imatge digital, fer un recorregut virtual i interactiu per diversos punts estratègics del patrimoni castellonenc.
Anar a la col·leccióPremsa Catalana digitalitzada
Inventari cooperatiu que inclou una relació de revistes i diaris catalans amb versions digitalitzades, fet a partir de les informacions recollides a institucions diverses. A 2019 compta amb la descripció i enllaç a unes 2.000 capçaleres. Els seus inicis es remunten als orígens de les primeres digitalitzacions al nostre país, cap als anys 90 del segle passat, quan el nombre de diaris que es microfilmaven superava als que es començaven a digitalitzar. Amb el pas dels anys, l’evolució de les tecnologies ha fet que els arxius i biblioteques hagin digitalitzat progressivament bona part dels seus fons.
Anar a la col·leccióPremsa digitalitzada (Servei de gestió documental, arxius i publicacions. Ajuntament de Girona)
Plataforma impulsada des del SGDAP de l’Ajuntament de Girona que recull més de 2 milions i mig de pàgines de premsa gironina dels 26 títols que es publiquen o s’han publicat a la comarca.
Anar a la col·leccióRepositori de la Filmoteca (Filmoteca de Catalunya)
Dipòsit de documents que recull, difon i preserva el patrimoni digital cinematogràfic de la Filmoteca. El fons gràfic dóna accés a: fotografies, cartells, programes de mà, cartelleres, revistes catalanes històriques de cinema (títols destacats, publicats abans de la Guerra Civil, com “Arte y Cinematografía”, “Popular Film” o “El cine”), llibres, guions, novel•les cinematogràfiques, i fons personals i d’empresa (com els d’Adrià Gual, Domènec Ceret o Juan Alberto Soler).
Anar a la col·leccióTrencadís: Fons locals digitalitzats (Xarxa de Biblioteques Municipals. Diputació de Barcelona)
Trencadís és el dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona, que té com objectius promoure i difondre la cultura local i preservar i facilitar l'accés a aquelles col•leccions úniques i valuoses de les biblioteques de la Xarxa. Inclou imatges de Sitges, Sallent, Terrassa i Vilafranca del Penedès, entre d’altres poblacions catalanes.
Anar a la col·lecció