Què és

La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes.

El món agrari a les terres de parla catalana
(Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana)

La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió que li és pròpia a l'Àrea de Ciència Oberta del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:

Impulsar la digitalització del patrimoni català

Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit

Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni

Facilitar els instruments per a la seva preservació

Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades relacionades amb Catalunya i/o el seu patrimoni i amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un número més elevat d'usuaris.

La digitalització dels documents la duen a terme les pròpies institucions tenint en compte els paràmetres i criteris indicats en els "Estàndards de digitalització: requeriments mínims" que l’Àrea de Ciència Oberta del CSUC actualitza periòdicament. La incorporació dels documents es realitza prèvia consideració dels drets de propietat intel·lectual que poden afectar a la seva explotació.

L'MDC es va posar en funcionament a finals de 2006 i actualment conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades, fotografies, mapes, cartells, manuscrits, incunables i un llarg etcètera, recollint així més de 3 milions de documents relacionats amb Catalunya i procedents d'institucions de diferents tipus com: universitats, biblioteques especialitzades, instituts, arxius, etc.

Entre d'altres, s'hi poden consultar col·leccions tan importants com les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde (Guinea Equatorial), imatges sobre les formes de vida al camp des de finals del segle XIX, revistes publicades clandestinament durant la dictadura de Franco o col·leccions relacionades amb la guerra civil espanyola que permeten l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts.

Col·lecció Dr. Sabater Pi - Naturalista
(Universitat de Barcelona)

Cartells polítics
(Universitat Autònoma de Barcelona)

Des de la pàgina principal es poden realitzar cerques que ordenen els resultats en funció de la seva tipologia i procedència (sempre que no estiguin allotjades a l’MDC). Les categories són: col·leccions de text, col·leccions d’imatges i audiovisuals, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i Biblioteca Patrimonial Digital de la UB.

Des de la pestanya "Col•leccions" es pot accedir a totes les col·leccions públiques a l’MDC ordenades segons diversos criteris (llista alfabètica, matèries i tipologies), així com al llistat de les properes incorporacions i al d’altres col·leccions no incloses a l’MDC però amb el mateix tarannà.

La pestanya "Institucions" permet ordenar-les en format llistat mostrant totes les col·leccions de cada institució, o bé localitzant-les geogràficament dins d’un mapa. És també a la pàgina principal on es presenten les aplicacions específiques que es van desenvolupant per emprar a les col·leccions i donar-los-hi així un valor afegit. Alguns exemples destacables són: la localització d’imatges de l’Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya a través d’un mapa; o el projecte de col·laboració ciutadana "Transcriu-me" per transcriure documents antics i millorar-ne la seva accessibilitat.

El repositori funciona amb el programa CONTENTdm d'OCLC, que des del juny de 2018 s'hostatja al núvol, la qual cosa ha permés millorar el rendiment, disponibilitat i futures millores de l'aplicació. Aquest programa permet descriure les imatges amb estàndards internacionals de descripció (Dublin Core, ESE, METS, PREMIS) i d'interoperabilitat (OAI-PMH) que incrementen la visibilitat dels documents en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals com és el cas d'Europeana (portal europeu d'accés a col·leccions culturals) i OAIster (catàleg col·lectiu internacional) i usa la tecnologia Linked Open Data. Així mateix, les col•leccions de l’MDC estan catalogades al CCUC i són accessibles també des del seu portal de col•leccions especials.

Podeu veure la difusió dels documents inclosos a l'MDC, en la següent imatge:

L’any 2011, 2012 i 2013 diverses institucions participants a l’MDC van rebre ajudes del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte per dur a terme la digitalització de col·leccions.

En cas que vulgueu utilitzar alguna imatge disponible a través de l’MDC, consulteu la informació inclosa a “Gestió dels drets” que trobareu a la pàgina que descriu el document, o bé envieu un correu electrònic a l’adreça que apareix a l’apartat "Contacteu amb nosaltres".

Si voleu participar a la Memòria Digital de Catalunya o en voleu més informació podeu adreçar-vos a mdc@csuc.cat.