La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes.
La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió que li és pròpia a l'Àrea d’Aprenentatge, Recerca i Ciència Oberta del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:
Impulsar la digitalització del patrimoni català
Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit
Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni
Facilitar els instruments per a la seva preservació
Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades relacionades amb Catalunya i/o el seu patrimoni i amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un número més elevat d'usuaris.
La digitalització dels documents la duen a terme les pròpies institucions tenint en compte els paràmetres i criteris indicats en els "Estàndards de digitalització: requeriments mínims" que l’Àrea d’Aprenentatge, Recerca i Ciència Oberta del CSUC actualitza periòdicament. La incorporació dels documents es realitza prèvia consideració dels drets de propietat intel·lectual que poden afectar a la seva explotació.
L'MDC es va posar en funcionament a finals de 2006 i actualment conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades, fotografies, mapes, cartells, manuscrits, incunables i un llarg etcètera, recollint així més de 3 milions de documents relacionats amb Catalunya i procedents d'institucions de diferents tipus com: universitats, biblioteques especialitzades, instituts, arxius, etc.
Si sou una institució d’aquestes característiques, amb una col·lecció patrimonial predominantment gràfica, i voleu participar a l’MDC, caldrà que seguiu els següents passos:
Sol·licitar formalment la participació a través de l’adreça mdc@csuc.cat.
Signar el conveni de col·laboració amb el CSUC.
Responsabilitzar-se dels drets de propietat intel·lectual.
Assumir la digitalització i el compromís de complir els “Estàndards de digitalització: requeriments mínims” i les directrius legals.
Personalitzar l’espai de la col·lecció i introduir-hi la informació dels documents i el text complet.
Assumir el cost econòmic de l’alta i en cas que se superin els 2 GB d’ocupació (equival a unes 2.000 imatges), el cost d’hostatge i manteniment establert al document de “Tarifes” disponible al web del CSUC
Actualment, a l'MDC, s'hi poden consultar col·leccions tan importants com les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde (Guinea Equatorial), imatges sobre les formes de vida al camp des de finals del segle XIX, revistes publicades clandestinament durant la dictadura de Franco o col·leccions relacionades amb la guerra civil espanyola que permeten l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts.
Des de la pàgina principal es poden realitzar cerques que ordenen els resultats en funció de la seva tipologia i procedència (sempre que no estiguin allotjades a l’MDC). Les categories són: col·leccions de text, col·leccions d’imatges i audiovisuals, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i Biblioteca Patrimonial Digital de la UB.
Des de la pestanya "Col•leccions" es pot accedir a totes les col·leccions públiques a l’MDC ordenades segons diversos criteris (llista alfabètica, matèries i tipologies), així com al llistat de les properes incorporacions i al d’altres col·leccions no incloses a l’MDC però amb el mateix tarannà.
La pestanya "Institucions" permet ordenar-les en format llistat mostrant totes les col·leccions de cada institució, o bé localitzant-les geogràficament dins d’un mapa. És també a la pàgina principal on es presenten les aplicacions específiques que es van desenvolupant per emprar a les col·leccions i donar-los-hi així un valor afegit. Alguns exemples destacables són: la localització d’imatges de l’Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya a través d’un mapa; o el projecte de col·laboració ciutadana "Transcriu-me" per transcriure documents antics i millorar-ne la seva accessibilitat.
El repositori usa la tecnologia Linked Open Data i funciona amb el programa CONTENTdm d'OCLC, que des del juny de 2018 s'hostatja al núvol, la qual cosa ha permès millorar el rendiment, disponibilitat i futurs avenços de l'aplicació. Aquest programa permet descriure les imatges amb estàndards internacionals de descripció (Dublin Core, METS, PREMIS) i d'interoperabilitat (OAI-PMH) que incrementen la visibilitat dels documents en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals i nacionals com és el cas d'Europeana (portal europeu d'accés a col·leccions culturals), Hispana (portal espanyol de patrimoni digital), Catalònica (agregador de continguts digitals de Catalunya) i OAIster (catàleg col·lectiu internacional). Així mateix, les col•leccions de l’MDC estan catalogades al CCUC i són accessibles també des del seu portal de col•leccions especials.
Podeu veure la difusió dels documents inclosos a l'MDC, en la següent imatge:
L’any 2011, 2012 i 2013 diverses institucions participants a l’MDC van rebre ajudes del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte per dur a terme la digitalització de col·leccions.
En cas que vulgueu utilitzar alguna imatge disponible a través de l’MDC, consulteu la informació inclosa a l'apartat “Gestió dels drets” que trobareu a la pàgina que descriu el document, o bé envieu un correu electrònic a la institució a la qual pertany la pròpia imatge.
Si sou una institució i voleu participar a la Memòria Digital de Catalunya o en voleu més informació podeu adreçar-vos a mdc@csuc.cat.