Col·leccions de la institució:

Fons d'imatges de la Primera Guerra Mundial

La Primera Guerra Mundial, conflicte armat a escala internacional que tingué lloc del 1914 al 1918, va involucrar a totes les grans potències mundials, repartides en dos bàndols: l'Aliat i el de les Potències Centrals. El fons de fotografies de la Primera Guerra Mundial es composa per un ric conjunt d'instantànies d'alguns dels principals escenaris de batalla a Europa. Destaquen les imatges del front occidental a la línia Somme-Verdun en el bàndol Aliat liderat pel general Joffre. També hi ha imatges del front balcànic a Macedònia i Sèrbia.

Veure la col·lecció 

Fullets

La col·lecció de fullets impresos del segle XIX és el fruit de les donacions rebudes per nombroses corporacions, mostrant la importància que va tenir l'Ateneu Barcelonès dins del teixit associatiu de la ciutat. Es tracta d'una col·lecció de més 200 volums que integren 3.500 fulletons on s'hi pot trobar un conjunt heterogeni de documents miscel·lanis que tenien com a finalitat mostrar un coneixement, denunciar un fets, recollir actes públic o emetre informes.

Veure la col·lecció 

Incunables

La col·lecció d'incunables de la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès està constituïda per 22 exemplars, impresos majoritàriament a Itàlia, Catalunya i França. En destaquen obres singulars per la seva raresa o per la seva transcendència. Provenen de l'adquisició de la Biblioteca de Miquel Victorià Amer i de la donació de socis de l'entitat.

Veure la col·lecció 

Llibres impresos, Segle XIX

Aquesta col·lecció correspon al fons de reserva impresa del segle XIX de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès que està format per obres singulars que van ser un dels principals vehicles per a la introducció dels corrents culturals europeus a Catalunya. Darwin, Mill o Renan són alguns dels exemples.

Veure la col·lecció 

Llibres impresos, Segle XVI

Inclou una selecció de les obres impreses al S. XVI que custodia la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès. Hi predominen les obres de temàtica jurídica, entre les quals cal destacar les Constitucions de les corts de Montsó i Barcelona, fonts imprescindibles per a l'estudi del dret català i de la història constitucional de Catalunya. Provenen de l'adquisició de la Biblioteca de Miquel Victorià Amer, i de les donacions dels socis de l'entitat.

Veure la col·lecció 

Manuscrits

Aquesta col·lecció correspon al fons de reserva manuscrita de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès que està format per més de 1200 manuscrits que abracen des de l'època moderna fins al primer terç del segle XX, compendi de la cultura i la intel·lectualitat catalanes. Els més antics provenen de l'adquisició de col·leccions particulars, com la Biblioteca de Miquel Victorià Amer, i de les donacions dels socis de l'entitat.

Veure la col·lecció