Col·leccions de la institució:

Fons de l’Antic Hospital de Santa Maria

El fons de l'Antic Hospital de Santa Maria, custodiat al Servei d'Arxiu i Llegats de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, és un conjunt documental que ens permet conèixer la història d'una institució de beneficència convertida avui en institució cultural. La col·lecció conté privilegis, butlles, llibres de testaments, constitucions, documents sobre expòsits i orfes, comptes de l'hospital, etc. L'arc cronològic abasta els segles XV al XX. Els documents referits als segles XV i XVI, tot i que hi són escassos, per contra, són els que tenen més importància documental, ja que donen constància de la creació i construcció de l'Hospital. En són bona prova el privilegi reial, de 1453, concedit per la reina Maria de Castella, com a lloctinent del rei Alfons IV; les butlles del papa Calixte III o la còpia d'un document on s'explica la col·locació de la primera pedra de l'edifici.

Veure la col·lecció 

Gravats

La col·lecció de Mapes i Gravats del Servei d'Arxiu i Llegats de l'Institut d'Estudis Ilerdencs és un ric mostrari cartogràfic reunit al llarg dels anys, que abraça des del segle XVII fins al XX, referit principalment a la ciutat de Lleida i als municipis de les seves comarques. El fons està format per més d'un centenar d'originals, entre els quals destaquen plànols de situació i gravats de la ciutat de Lleida; mapes sobre camins i carreteres de la província, sobre els canals projectats de navegació de l'Urgell, o sobre les superfícies dels termes municipals. Els municipis sobre els quals hi ha documentació gràfica són: Àger, Agramunt, Alguaire, Arbeca, Balaguer, Les Borges Blanques, Camarasa, Castelldans, Castelló de Farfanya, Cervera, La Granadella, Lleida, Seròs, La Seu d'Urgell i Solsona. La col·lecció documenta, a través d'imatges de batalles militars, visions panoràmiques o planificació urbana, la transformació de la fesomia d'un territori que ha estat esplèndidament representat per autors tan destacats com Beaulieu, Laborde, Parcerisa, Pedemonte o Vacani, entre d'altres.

Veure la col·lecció 

Llegat Ramon Areny Batlle

La biblioteca del bibliòfil lleidatà Ramon Areny Batlle és una col·lecció formada principalment per monografies impreses a la ciutat de Lleida, durant els segles XV-XX. De temàtica és diversa, aplega obres de caràcter religiós, poesia i literatura, així com una important col·lecció de goigs i romanços. El llegat és una eina excel·lent no solament per a la recerca en temes de caràcter local, sinó sobretot per conèixer la producció de l'estol d'impressors establerts a la ciutat durant cinc segles.

Veure la col·lecció