Col·leccions de la institució:

Fons Daniel Vilaró Rius

Daniel Vilaró Rius (Reus, 1910 - 1975), banquer a la ciutat de Reus, l’any 1939 fou denunciat per participar en accions sindicalistes i, en conseqüència, condemnat a reclusió perpètua per la justícia franquista. Aquesta col·lecció consta de prop de 300 cartes i nombrosos documents que generà durant la seva reclusió a la Presó Model de Barcelona, al Sanatori Penitenciari de Porta-Coeli a València, i al Sanatori Penitenciari de Cuéllar a Segovia, entre 1939 i 1943, i fins la seva alliberació definitiva l’any 1960. Cartes, postals, notes, dibuixos, documentació judicial, fotografies, retalls de diari... un recull que transmet les emocions i experiències que visqué en condició de pres i es basen en l’enyorança de la família, la esperança de ser lliure, la companyonia dins la presó, l’aïllament de l’exterior o els efectes de la tuberculosi. Aquest singular testimoniatge fou un record íntim de família fins que el 2016 veié la llum amb la publicació d’un llibre basat en la seva història: "Sobreviure a les presons de Franco" escrit per Rosa Vilaró Piñol, la seva filla.

Veure la col·lecció 

Llibrets operístics (1820-1900)

Llibrets d'òpera representats a Barcelona en català, castellà i italià. Publicats entre 1820 i 1900. Forma part del Fons Jordi-Guillem Graells, autor i director teatral. Aquest fons està especialitzat també en teatre i està disponible al CRAI de la URV.

Veure la col·lecció 

Treballadores Valmeline (1961-1980)

La col·lecció gràfica i documental “Una història de dones en lluita. Seidensticker-Valmeline (1961-1980)” comprèn un recull de cinquanta-dues fotografies, dos-cents seixanta-u documents i cinquanta-vuit retalls de premsa de l'època en format digital del fons de les treballadores de la Seidensticker-Valmeline. Aquest està basat en el llibre “Una història de dones en lluita” de la Ángeles de la Fuente Benito i retrata la lluita de les dones treballadores a l’empresa multinacional Seidensticker-Valmeline entre els anys 1961 i 1980.

Veure la col·lecció